maanantai 3. joulukuuta 2012

Tänään nimppareitaan viettää Vellamo

Elämässä ei ole koskaan liikaa ilon ja juhlan aiheita. Tänään juhlistetaan meidän pikkuisen Vellamon nimppareita eli juhlan aiheeksi käy hyvin kolmaskin nimi. Me valittiin nimi, koska toivottiin meille tyttöä, joka on vedessä elementissään. Monet meidän yhteisistä kivoimmista hetkistä liittyy jotenkin veteen ja sen läheisyyteen. Nomen est omen eli tähän mennessä näyttää toimivan.

Nimen historiaa:

Vellamo on hyvä ja arvostettu veden emäntä, veden eukko tai veen emonen kalevalaisessa runoudessa. Vellamoa on kuvattu muun muassa ruokorintaiseksi, ja hänen vaatteenaan kerrotaan olleen meren vaahtoa. Vellamo asui veden alla Ahtolassa, ja hänen puolisokseen nimetään usein Ahto tai Ahti.

Ilmeisesti Vellamo kuului kalansaaliin toivossa palvottuihin vedenhenkiin. Muita tehtäviä olivat luultavasti aaltojen nostaminen tai purjehdussäähän vaikuttaminen.

Vellamoa on ilmeisesti pidetty kauniina, ja häneen on ehkä suhtauduttu samoin kuin metsän emäntään. Myöhemmin häneen on liitetty ainakin jossain määrin merenneidon tai seireenin piirteitä.

Hinsalan neitseennokka-nimisen niemen päässä kerrotaan olevan Vellamon kivisen nenän.
Sanan Vellamo arvellaan tulevan veden liikehdintään liittyvästä velloa-sanasta.

Vellamo on myös Päijät-Hämeen maakunnan vaakunassa yhdessä käen kanssa.

Vellamolla sanotaan olevan sininen lakki, kaislainen paita ja vaahtoinen vaippa.




Nimpparisankari poseeraa lahjalakki päässä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti